Ontstaan van de Onyva®icoon
Amsterdam / Berlin 2010 -2024
Design met een boodschap: vrouwelijke eenvoud en kracht.
When I was six years old I became an anarchist, feminist, and leftist.
De Onyva®icoon een boegbeeld met lef, autonoom, sterk en onafhankelijk.
Nooit laat zij iemand onberoerd. Zij spreekt tot de verbeelding, verleidt door haar schoonheid. Ze amuseert en koketteert, zorgt voor opschudding en voert tot heftige discussies.
Gender-icoon. De Onyva®icoon voldoet op het eerste oog niet direct aan het gangbare beeld dat men heeft bij het woord ‘vrouw’. Sommigen zien in haar een man. Is zij/hij de eerste gender-icoon?
Het ontstaan van de ONYVA®. Maria Es kiest in 1982 – zij is dan adjunct leidster in de kraamzorg en moeder van 4 kinderen – voor een kunstopleiding aan de Kunstacademie in Maastricht. Al snel ontdekt zij dat ook hier vrouwen in een zelfde cultureel keurslijf worden gedwongen.
Na twee jaar verlaat ze op eigen initiatief de kunstacademie. Gaat opnieuw opzoek naar discussie met het verlangen naar een eigen identiteit in de kunst.
Er volgt een korte periode schilderen onder leiding van Pieter Defésche, professor schilderen aan de Jan van Eijck-academie te Maastricht. Daarna een studie grafische technieken aan de Grafische Werkplaats in Maastricht.
Het portret is haar eerste schilderkunstige thema. Een zoektocht naar wat en wie is mens’?
In 1996 ontstaat het zelfportret Maria, olieverf op linnen. Het schilderij wordt verkocht. Vlak voordat het schilderij haar atelier verlaat maakt zij in een opwelling nog snel een potloodtekening van het schilderij, niet vermoedend dat deze tekening een zo belangrijke rol gaat spelen in haar hele oeuvre.Vier jaar lang hangt de tekening onaangeroerd aan de muur van haar atelier. Tot het jaar 2000.
De vrouw als drijvende watersculptuur. Het idee ontstaat vanuit het verlangen een vrouw te verbeelden met de kracht en flexibiliteit van water. Maria’s oog valt op de tekening.
De tekening van het portret Maria wordt overgenomen op berkentriplex. Een decoupeerzaag deelt ‘de vrouw’ in stukken. Om het overzicht niet te verliezen worden de afzonderlijke delen genummerd. Op de achtergrond loopt een tv uitzending, Japanse toeristen in Parijs.
‘On y va’ klinkt het in haar atelier als de Japanse gids zijn landsmensen uitnodigt hem te volgen. De woorden ON Y VA blijven hangen in de ruimte boven het werk. De genummerde en uitgezaagde delen van de vrouw op de plankenvloer; een dejá vue uit haar jeugd; de genummerde afbeeldingen van varken en koe in de slagerij van Pierre in haar geboortedorp Itteren.
De Onyva®icoon is een feit.
Een nieuw archetypisch beeld is geboren; de door Maria Es lang gezochte ontbrekende factor in de kunstgeschiedenis.
ONYVA® De gaande. De onderweg-zijnde- bruikbare vrouwelijke energie.
Gestileerde tekening als symbool. De Onyva®icoon door Maria Es verder ontwikkeld en op de meest uiteenlopende manieren toegepast. Steeds refererend aan de bruikbaarheid van vrouwenlevens in de samenleving.
De ONYVA® kunstwerken leveren vaak spraakmakende en controversiële exposities en installaties op. Zo stond de Onyva®icoon in de vorm van een liggende bladerdeeg sculptuur gevuld met roze zalm en op een bed van groenten in 2011 op de menukaart van een Berlijns restaurant. Het publiek
werd uitgenodigd een stuk uit haar ‘lichaam’ te snijden en op te eten.
De Scoorilla-prijs in 2010, wint Maria Es met 100 Gramm Weib, Frau nach Wunsch de Scoorilla-prijs.
Bij het Kunstcollectief Leichtkauf – Kunst von der Rolle wordt de Onyva®icoon aan de rol verkocht, te koop vanaf tien centimeter (http://leichtkauf.org/kuenstler/malerei/maria-es).
Rage of the Women – project. Een aanklacht tegen oorlog en het afstaan van kinderen voor de oorlogsindustrie. Onderdelen van de Onyva®icoon als recept en textielapplicaties. De recept-namen als Potato Masher, Silent Suzan en Osterei, verwijzend naar handgranaten, bommen en boobytraps.
Wilt u meer weten over de ONYVA®?
Bezoek het atelier in Venray. Van te voren s.v.p. een afspraak maken.
E-mail: onyva@onyva-design.com